maanantai 18. heinäkuuta 2016

Maastoilua ja kentällä pyörimistä

Tänään menin aluksi Iitulla kentällä, minkä jälkeen menin vielä maastoon. Iitu on nyt ollut lähiaikoina tosi hyvä ratsastaa, mitä nyt aina välillä jotain on vähän kenkkuillut. Sirpan valmennuksen jälkeen aluksi oli hieman hakemista taas ratsastamisessa, mutta nyt on taas hieman tasoittunut. Meillä on nyt ollut myös hieman erilaista lähiaikoina, kun Iitun tarhalaiset mukaan lukien myös Iitu palasi takaisin tallin pihaan omaan tarhaansa laitumelta. Tinna myös satutti silloin jalkansa laitumella, mutta alkaa on jo parantunut suht hyvin. Ei kuitenkaan vielä voida mennä normaaleja maastoja, joissa laukataan, koska Tinna ei vielä saa laukata. Netta varmasti kertoo hieman enemmän Tinnan tilanteesta, kun tekee postauksen. En osaa itse sanoa ihan tarkalleen meinaan. Netan pitäisi myös tehdä tänne lähiaikoina pari postausta, mutta ongelmana on se, että heidän tietokoneensa on rikki. Nyt kuitenkin varsinaiseen postauksen aiheeseen.

                                     

Aluksi kentällä tein pysähdyksiä ja voltteja, minkä jälkeen menin pohkeenväistöä. Molemmat suunnnat sujui vaihtelevin tuloksin. Aluksi Iitu pyrki niin paljon eteenpäin, ettei väistöistä tullut mitään. Loppua kohden kuitenkin aina parani. Tämän jälkeen tein vielä peruutuksia. 



Mitäköhän mä aina tuolla selässä välillä teen, kun olen ihan vinossa :D Käyntijuttujen jälkeen otin tölttiä. Aluksi piti etsiä taas oikeaa tempoa, joka aina välillä unohtui jonnekin, kun lopetin ratsastamasta. Sain kuitenki ihan hyvääkin tölttiä paikoittain. Tölttäsin molempiin suuntiin ja vasenkierros oli hieman huonompi, mutta se onkin Iitun vaikeampi suunta. Töltin jälkeen otin lyhyen käynti kierroksen, minkä jälkeen aloin ravata. Ravi sujuu nykyään paljon paremmin kuin ennen Sirpan valmennusta. Ravista nyt ei ole oikein mitään sanomista. Poni meni molempiin suuntiin hyvää ravia, josko piti aina välillä muistutella, että pitää liikkua eteenpäin. 













 




Ravin jälkeen otin vähän pidemmät välikäynnit. Tämän jälkeen laukkasin. Heti ensimmäisellä nostolla Iitu nosti laukan ja tuli jopa tosi hyvä nosto! Epäilin aluksi, ettei se nosta laukkaa, mutta toisin vaan kävi. Yhdessä vaiheessa Iitulla meinaan oli jakso, jolloin se ei millään nostanut laukkaa kentällä. Otin laukannostoja molempiin suuntin ja sujui super hyvin! 

 



















Kentällä menon jälkeen mentiin vielä pikkuinen maastolenkki. Saatin seuraksi Nea ja Hilde ja yksi toinen tallilainen, jolle näytettin samalla hieman maastoja.




















Iitu meni tosi nätisti koko maaston ajan. 



Tosiaan Iitun jalkoja pitää edelleen kylmäillä kymmenisen minuuttia ratsastuksen jälkeen.






Nauttikaa laadusta. Iitu ei oikein tiedä aina mikä on sen mielipide jalkojen kylmäyksestä :D




Yritettiin ottaa studiokuvia, mitkä ei kylläkään onnistunut oikein, kun ei ollut paljon aikaa ja ponilla oli kiire päiväheinille :D
 











Kiitos, jos jaksoit lukea. Alas saa kommentoida mitää mieleen nyt tuleekaan ja toki parannettavia asioita saa myös ilomielin kertoa :) -A


4 kommenttia:

  1. Miks meette noin kevyesti joka kerta? Eikö se ois hyvä juttu kasvattaa ponin kuntoa? Plus oon huomannu että meette tosi usein ihan vaan uraa pitkin siirtymiä. Ei ihme ettei laukka aina nouse kun poni kyllästyy. Kannattaa keksiä joitain tehtäviä ja mennä esim. Puomiharjoituksia. Montako vuotta ootte ratsastanu sillä en oo oikeen vakuuttunu teiän taidoista. Issikatkin on ihan normaaleja hevosia ei niitten kanssa tartte tehä noin vähää, menee ponitkin huonoon kuntoon ja tylsistyy. Ja oliko se nyt niin ettei näillä hypätä? Minkä tasoisia ratsastajia ootte?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei todellakaan mennä kevyesti joka kerta. Tämänkin postauksen kertana mentiin suht rankasti ja poni oli hikinen. Postauksista ei vaan saa selkoa ajasta, joka mennään ja kuinka paljon tehdään töitä töltissä yms. Ihan vaan parantaaksemme ponin askellajeja. Menen uraa pitkin tosiaankin usein siirtymisiä ihan syystä, että töltti on siinä helpompi työstää ja valmentajanikin on näin meille neuvonut. Toki välillä menen myös ympyrällä tölttiä ja teen voltteja ja suunnan vaihdoksia myös töltistä, jos se aluksi sujuu hyvin. Ravista valmentajani on käskenyt menemään uralla hieman löysemmillä ohjilla, koska Iitun ravi ei ole vielä mitään hyvännäköistä mitä sen pitäisi olla. Laukkassa myös aikalaisesti samat ohjeet kuin raviinkin. Puomeja ollaan menty vain käynnissä ja kerran ollan kokeiltu ravissa joskus aikoja sitten. Käynti on ainoa askellaji, jossa Iitu voi oikeastaan mennä tällä hetkellä puomeja. Ainoa ongelma on vaan, että tallilla olevat pari puomia joitaa saa käyttää on tosi raskaita ja aina yleensä pyöröaitauksella, joten ei jakseta Netan kanssa niitä sieltä raahata kentälle. Mulla on kertynyt vuosia melkein 8 vuotta, joista 6,5 vuotta kävin ratsastuskoulussa suurimman ajan, jolloin vuokrasin myös puolivuotta yhtä issikkaa. Nyt tämän 1,5 vuotta olen ratsastanut pääsääntöisesti issikoilla, joka oli aluksi ihan uusi maailma. Ja issikat on normaaleja hevosia, mutta mulle ainakin Iitu on askellajihevoen eikä mikään kouluratsu. Ja Iitu on mennyt vain parempaan kuntoon kokoajan. Ja poni ei ole ainakaan tähän mennessä tylsistynyt ja tykkää siitä mitä tekee. Tinnalla voi hypätä ja hypätäänkin aina välillä, kunhan saadan vain kunnolla kuntoon. Iitulla ei voi hypätä, koska sen etujalat ei sellaista kestä. Voisit tulla ihan nimellisenä sanomaan asioista, etkä kommentoimaan anonyymina. -A

      Poista
    2. Haha juurikin tuossa postauksen lopussa pyysit kommentteja :DD mutta niin sanoimpahan vaan, eivät ne valmentajatkaan mitään jumalia ole. Hevosen kuuluu saada monipuolista liikuntaa johon kuuluu koulukiemuroita, laukkaympyröitä, maastoretkiä, puomitehtäviä (esteitä mikäli mahdollista) oli se sitten issikka, suokki taikka shettis. Itse en välttämättä omalle hepalle hankkisi tuollaisia liikuttajia jotka vain kävisivät maastossa tai kiertäisivät uraa. Ihan vain niinkun ehdotuksena kannattaa kokeilla esim. Kahdeksikolla ravia/laukkaa, se on hyvää aivojumppaa sekä liikuntaa molemmille. Ja jos esteet eivät kiinnosta niin voihan niitä tehtäviä tehdä ihan maapuomeillakin. Käykö kukaan läpiratsastamassa poneja, vai aiotteko itse pärjätä niille? Jos samaa rataa meette vuodesta toiseen niin voin luvata ettei ponit mee eteenpäin ehkä jopa päinvastoin.

      Poista
    3. Tiedän, että pyysin kommentteja. Tiedän hyvin ettei ne valmentajat mitään jumalia ole, mutta itse olen hänen vinkkinsä hyviksi todennut. En myöskään menisi sanomaan mitään monipuolisesta liikunnasta, kun et puoliakaan tiedä meistä parin kenttäpostauksen myötä. Edelleenkän Iitulla ei voida vielä tehdä mitään laukkaympyröitä yms, koska laukka on edelleen sen verran huono ja se pitää saada aluksi sujumaan ihan suorallakin. Maastossa käydään tosi usein, jos et vielä ole huomannut instagramista. Puomitehtäviä mennään vain käynnissä aina välillä, mutta aina ei kerrota niistä blogissa ja, kun ollaan vasta vähän aikaa tätä pidetty et vpi tietää mitä kaikkea ollaan tehty ennen blogin aloittamista. Esteitä ei Iitulla voi edelleenkään mennä sen jalkojen takia. Mulle on aivan sama millaisen liikuttajan hevosellesi hankkisit, koska Iitun omistaja on oikein tyytyväinen tämän hetkiseen liikutukseen. Iitun ratsastaa välillä pätevä aikuinen. Eiköhän se ole ihan mun ja omistajan välinen asia miten ratsastan Iitua. Ja muistutan vielä että et voi tietää meistä vielä puoliakaan et edes murto-osaa parin postauksen avulla. -A

      Poista